През първите месеци на любовта, влюбените се гледат през розови очила. Под влияние на страстта, те не се замислят за това, дали са подходящи един за друг.
Преди да избързате и да сключите граждански брак или да раждате деца, обмислете трезво преценката си за своя партньор. Подходящ ли е той да вас?

Шансовете ви за здраво и щастливо семейство се повишават, ако между вас има съвместимост. Различават се няколко нива на съвместимост - физиологична, психологична, социокултурна и семейно-ролева.

Езикът на тялото
Чертите на лицето, тембърът на гласа, миризмата, мимиката - ние веднага оценяваме тези характеристики и или се влюбваме, или подминаваме човека. Понякога пренебрегвайки "звънеца" на неприемането, ние взимаме решение за продължаване на съвместните отношения. В този случай не е изключено след 1-2 години естествената миризма от тялото на мъжа, която ви дразни от самото начало, да стане повод за развод.
Вие трябва да оцените добре и сексуалната си съвместимост. Потребността от любовни ласки е различна за всеки - едни се нуждаят от ласки веднъж седмично, а други - по няколко пъти на ден.
Хората се делят на "сови" и "чучулиги". С времето биоритмите на партньора могат да станат проблематични за вас. В семейството, в което мъжът обича да бодърства до полунощ, а жената е станала рано сутринта и до вечерта се е оклюмала, не може да съществува необходимото общуване.

Пасване на характерите
Основната причина за разводите е "несходство в характерите". Характерът на човека е резултат от неговия темперамент и възпитание, насочеността на неговата воля и ум. Той се проявява и по отношение на другите хора, и към работата, и към самия човек.
Ако единият от партньорите не се впечатлява от безпорядъка в дома, а вторият се нуждае от стерилна чистота, кавгите са неизбежни.
Ако единият се дразни от прекомерната емоционалност, с времето впечатлителността на другия може да се превърне в един доста дразнещ фактор.
Сред качествата, които затрудняват и дори могат да разрушат брака, на първо място се нареждат: неотстъпчивостта, сприхавостта, обидчивостта, нервността, стремежът за натрапване на своето мнение на другия, самовлюбеността, безотговорността , немарливостта.

Интелектуално-културният багаж
Ако с определен човек имате еднакъв умствен багаж, интелектуални способности и културен кръгозор, вие много лесно ще си говорите "на един и същи език". Принадлежността към едно и също съсловие осигурява на съпрузите и по-голямо взаимно разбиране. Именно затова, както показва времето, по-малко устойчиви са тези бракове, в които двойките са с твърде голяма разлика във възрастта, образованието, социалното положение и материалното благополучие.
Сходството в ценностната система и целите в живота са важен фактор за съпружеската хармония. Обръщайте внимание на политическите и религиозните възглед на партньора си, на неговите нравствени и естетични ориентири, идеали и убеждения. Разногласията по тези въпроси обикновено са неразрешими.

Разберете какви са приоритетите в живота на вашия партньор. Ако той поставя на първо място работата си, парите и развлеченията, а семейството дори не фигурира в плановете му, струва ли си да си губите времето с него и да се надявате на сполучлив брак?

Семейните ценности
За постигането на съпружеска хармония от особена важност е съвпадането на семейните ценности и общите възгледи за ролята на мъжа и жената. Вие трябва да сте наясно с мотивите на вашия партньор за създаване на семейство, за неговите очаквания от брака и плановете му за деца.
Съгласуваността е важна и в разпределянето на правата и задълженията. Парите в семейството може да носи жената, а децата да се гледат от мъжа - стига това да устройва и двамата съпрузи.
Децата обикновено повтарят модела на родителското семейство. Ако в семейството на вашия партньор е царял патриархат и бащата е доминирал във всяко едно отношение, то и вашият избраник ще се стреми към подобен начин на живот.

Хармоничен е този брак, в който хората хората удовлетворяват своите основни потребности - от общуване, секс, духовно и интелектуално развитие, материални блата и т.н. Важно е партньорите да намират подкрепа на своите постъпки и чувства и за усещат своята значимост.

И както мъдро отбелязва един мислител: "Сполучливият брак е нещо повече от намирането на подходящ човек, това е и способността самият ти да бъдеш такъв човек".