С музикално-поетична програма бе отбелязан Международният ден на ромите в Ботевград. Тя включваше традиционни ромски танци в изпълнение на “Ромска младост” и стихове, посветени на етническата общност.
На тържеството присъстваха заместник-кметовете на общината Цанко Цанов и Краси Андреев. Сред гости бяха още:  Йорданка Маринова – главен специалист интеграция на етносите към общинската администрация, и общинските съветници Йордан Йорданов и Петър Николов.
Цанко Цанов поздрави ромите с празника от името на кмета Георги Георгиев.
Тържествената програма събра десетки роми в центъра на ромския квартал. Някои от тях споделиха, че за първи път чуват, че 8-ми април е Международен ден на ромите. “Интересува ни повече да има работа за нас. Да не се прави разлика между българи и роми при кандидатстване за работно място. Когато се обадим по телефона да питаме за работа, отношението към нас е добро, но когато отидем на място - веднага ни отказват. Не ни назначават дори за чистачи”, споделиха роми пред наш репортер. Те казаха още, че не могат да си позволят да изпращат децата си на детска градина и училище, защото не им достигат средства за такива разходи.