По случай Международния ден на детската книга – 2 април, на посещение в Детския отдел на Общинска читалищна библиотека „Иван Вазов“ бяха ученици от групите „Мики Маус“ и „Слънце“ при Детска градина „Славейче“ - Ботевград. 


Малчуганите бяха приготвили приказна програма под наслов „Вълшебствата на златното ключе“. Главните действащи герои в нея бяха Азбуката, Мъдрецът, Кралицата, Доктор Охболи, Червената шапчица, Педя човек, лакят брада, Ежко, Лиса и Мечо. Те пренесоха децата в Царството на Мъдростта и Знанието. Докторът Охболи припомни на децата правилата за ползването на книгите: Не прегъвай книгата!; Не оставяй в книгата молив или химикал!; В книгата поставяй разделител!; Не пиши по страниците!; Взимай книгата само с чисти ръце!; Книгата ще живее дълго, ако я подвържеш с картон!; Връщай навреме заетите книги от библиотеката! Мъдрецът даде на малчуганите Златния ключ от библиотеката, но първо те трябваше да отговорят вярно на няколко въпроса, свързани с най-харесваните детски приказки: Какво е посадил дядото?; Колко са джуджетата приятели на Снежанка?; Коя героиня си загубва пантофката?; Какъв отровен плод е дала мащехата на Снежанка?. Това бяха само част от въпросите към малките гости.


В края на тържеството, от общинската библиотека раздадоха на всяко дете свитък с гатанка и с пожеланието – когато се научат на Четмо и Писмо, да дойдат отново в Царството на Мъдростта и Знанието – Библиотеката, и сами да намерят отговорите на своите гатанки. 


Международният ден на книгата се отбелязва от 1967 г. и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, който е създал едни най-популярните приказки на всички времена.