Intel обяви най-големия скок в производителността на своя процесор Xeon. Новият чип е средно 3 пъти по-бърз в широк диапазон от индустриални тестове. Машина с Xeon 7500 ще може да замести 20 едноядрени сървъра, твърди компанията.

Чипът се явява кулминационна точка на прехода към архитектурата Nehalem. В продължение на близо 3 месеца Intel въведе новите си процесори за PC, лаптопи и сървъри, с увеличена енергийната ефективност и скорост и с множество нови характеристики, които правят компютрите по-интелигентни и надеждни.

Серията процесори Xeon 7500 имат три пъти по-висока средна производителност от тази на Xeon 7400, според корпоративните бенчмарк тестове. Intel твърди, че ИТ мениджърите могат да консолидират до 20 по-стари, едно- и четирипроцесорни сървъра в един-единствен, на базата на Xeon 7500, който ще предложи същото ниво на производителност. Така ще се намалят и с до 92% разходите за енергия, охлаждане и лицензиране.

Потребителите на критични приложения ще се възползват от над 20 нови характеристики, които подобряват надеждността, достъпността и възможностите за обслужване (RAS). Например, това е първият процесор Xeon с MCA (Machine Check Architecture) Recovery – характеристика, която позволява на силиция да работи заедно с операционната система за възстановяване от иначе фатални грешки на системата.

Xeon 7500 предлага и уникални възможности за надграждане чрез модулни „блокове”, благодарение на технологията Intel QuickPath Technology (QPI). Чрез нея могат да бъдат изградени ценово-ефективни сървъри с 8 до 256 процесора и поддръжка на 16 терабайта памет за нуждите на финансови анализи, цифрови прогнози за времето и геномни вериги.

Серията Xeon 7500 отговаря на набиращата скорост тенденция към виртуализация на ресурсите. С до осем пъти по-голяма широчина на лентата на паметта, в сравнение с Xeon 7400, и четири пъти по-голям капацитет на паметта, новият процесор може да поддържа един терабайт памет в платформа с четири сокета. Технологията Intel Virtualization Technologies позволява миграция на живо за всички платформи, базирани на Intel Core микроархитектура, осигурявайки по този начин защита на инвестициите.

Xeon 7500 се предлага във версии с четири, шест и осем ядра, с двойно повече нишки, благодарение на технологията Intel Hyper-Threading. Серията Xeon 6500 пък се явява бюджетноориентирано решение за сървъри с два чипа, които изискват голяма памет.

На базата на Xeon 7500 производителите могат да изграждат четирипроцесорни системи с до 32 ядра и 64 нишки за платформа, както и осeмпроцесорни с до 64 ядра и 128 нишки за платформа. Честотите на процесорите достигат 2.66 GHz, а смарт кеш паметта - до 24 MB. Нивата на топлинна енергия (TDP) варират от 95 вата до 130 вата.