Intel демонстрира експериментален процесор с 48 изчислителни ядра, съобщават от pcworld.bg

Разработката, която в компанията наричат „едночипов облачен компютър" е създадена по програмата Tera-scale Computing Research, която се разработва от изследователските подразделения Intel Labs в Бангалор (Индия), Брауншвайг (Германия) и Хилсбъро (Орегон, САЩ).

В експерименталния процесор са реализирани иновативни междуядрени връзки, осигуряващи ефективен обмен на данни и нови технологии за управлението на консумацията на енергия, благодарение на които ядрата на чипа изразходват не повече от 25W в чакащ режим и 125 вата при максимално натоварване.

При това, всяко от 48-те ядра може независимо да се програмира.

Процесорът е призван да помогне на изследователите да изучат механизмите за управление и координация на голям брой ядра, което в бъдеще ще позволи да се произвеждат подобни решения за масовия пазар.

Както се очаква, в перспектива чипове с десетки ядра, имитиращи работата на облачни системи, ще намерят приложение в сървъри, работни станции и даже ноутбуци.

Intel планира да създаде повече от сто експериментални чипа, които да бъдат тествани от странични компании и научни центрове.

Процесорите ще позволят на специалистите да разработват качествено нов софтуер и модели за програмиране, които ще намерят приложение при създаването на програми за многоядрените чипове от ново поколение.