Агенцията по заетостта, в качеството си на междинно звено по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, регистрира изключително голям интерес към стартиралата през месец януари тази година схема „Аз мога”. В рамките само на три месеца са раздадени над 27 хиляди ваучера за обучение на стойност над 17 млн.лв. Най-голям интерес има към ваучерите за обучение по ключови компетентности, в които попадат обучения по чужди езици (английски, немски, испански, руски и гръцки); обучения по дигитална компетентност (компютърни мрежи, работа в интернет, работа с електронни таблица, Microsoft Office PowerPoint, CorelDraw, AutoCAD, C++ и др.), а така също и обучения по професионална квалификация. Сред предпочитаните специалности по професионална квалификация са текстообработване, машини и съоръжения за заваряване, електрически инсталации, топлотехника, огнярство, компютърни мрежи, автотранспортна техника, производство на кулинарни изделия и напитки, хотелиерство и ресторантьорство и др.

Продължава приемането на заявления за кандидатстване от страна на заетите и самонаети лица за участие в програмата. Поради факта, че техният брой многократно завишава предварителни разчети, Агенцията по заетостта, чрез Министерството на труда и социалната политика, внесе писмена процедура пред Комитета за наблюдение изменения в обхвата и размера на предоставената безвъзмездна финансова помощ. Така броят на желаещите, да се възползват от обучения по ключови компетентности ще бъде увеличен от 20 000 на 40 000 човека, а броят на желаещите да се обучават по професионална квалификация от 7 000 на 15 000 човека. По този повод е поискано и размерът на безвъзмездната финансова помощ да бъде увеличен от 26 млн. лв. на 51 млн. лв. В същото време остават непроменени регламентираните с ПМС 251/27.10.2009 г. единични стойности на ваучерите за обучение и те са напълно безплатни за желаещите лица.

До този момент 607 ваучера по схема “Аз мога” са раздадени от Бюро по труда – Ботевград. Интересът към чуждоезиковото обучение е най-голям, казаха от Дирекцията.