Престъпна група, която се е занимавала с трафик на жени от България за Франция, е разбита при операция на полицията във Варна. Двама души са задържани до момента. Пред Дарик главният секретар на МВР Калин Георгиев съобщи, че хората от групата, които не са задържани, ще бъдат обявени за издирване с европейска заповед за арест. Ето какво още каза за акцията на МВР във Варна Калин Георгиев.

Ето какво още каза Калин Георгиев:

„Проверяват се седем адреса на територията на Варна заедно с колегите от френската съдебна полиция, френската прокуратура и българската „Гранична полиция". Става въпрос за противодействие на организирана престъпна група, която се е занимавала с трафик и търговия на хора с цел сексуална експлоатация. Две от лицата са задържани. По време на извършването на действията по разследване на един от адресите са открити два лаптопа и компютърна конфигурация с информация, засягаща визираната престъпна дейност. На другия адрес са открити документи за банкови преводи и трансфери на парични средства, които ще бъдат от полза за по нататъшното разследване. Операцията продължава, най-вероятно ще се върви към издаване на европейски заповеди за арест за лицата, които не са намерени по адресите, защото най-вероятно не са в България. Освен че са ангажирани с трафик, са се занимавали с контролна дейност, свързана с проституция извън територията на България. Всички от групата са криминално проявени, с изключение на един, а едно от лицата има присъда за трафик и сексуална експлоатация в друга държава от Европейския съюз".  

Днешната акция е поредната срещу трафика на жени във Варна. На 11 април девет души бяха задържани при полицейска операция срещу уличната и клубната проституция в морския град. Шестима от престъпната група останаха в ареста. Това са сочените за организатори и лидери на групата -  близнаците Красен и Светлин Иванови, Пейчо Пейчев, Стоян Стефанов, Христо Николов и Марин Йотов.

Около 20 български момичета, проституиращи във Франция, са задържани в района на Ница. Те са жертва на трафик с цел сексуална експлоатация. Момичетата са задържани миналата седмица в рамките на специализираната операция между френските и българските служби.