Служители на териториалното звено „БОП” – Варна неутрализираха организирана престъпна група, организирала трафик на жени с цел сексуална експлоатация.

Операцията е реализирана на територията на Варна и Долни чифлик под ръководството на окръжната прокуратура. Задържани са трима мъже, създали стройна мрежа за набиране на жертвите и транспортирането им до Италия. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Разследването срещу престъпната група започнало преди година. В хода му варненските антимафиоти стеснили кръга от заподозрени и осъществили наблюдение над трима мъже - Г.Й. на 30 години, В.Х. на 46 години - двамата от Долни Чифлик, и Д.В. на 38 години от Варна.

Спецслужителите установили, че жертви на престъпната дейност на тримата ставали момичета от Варна и от бедните райони около града.

Тримата мъже ги увещавали, че срещу добро заплащане могат да им осигурят работа като сервитьорки в дневен бар в гр. Кротоне Италия. Единият от тях се представял за управител на въпросното заведение.

Следвали многократни срещи за заздравяване на доверието и транспортиране на момичетата до италианския град. Там те били настанявани в специално наета квартира от В.Х., а дни по-късно попадали в капана на принудата – да работят за сутеньорите си на околовръстния път. До момента са установени осем техни жертви.

Тричленната престъпна група е задържана в ранните часове вчера в рамките на специализирана операция, проведена под ръководството на прокуратурата.

Тримата мъже демонстрирали висок стандарт на живот. При претърсванията на адресите им са открити и иззети мобилни телефони, газов пистолет, въздушна пушка с оптика, лаптоп, документи от парични преводи, тефтери с водени в тях отчети от заработените от клиентките им сексуални услуги.

Повдигнати са им обвинения по чл. 321 във връзка с чл.155 и чл. 159 Б от НК. Продължават процесуално-следствените действия по документирането на цялостната престъпна дейност на групата.