Засилени проверки за превишена скорост започва КАТ - Пътна полиция от днес. Акцията на полицаите е част от действията на Европейската мрежа на Пътна полиция - Тиспол и ще продължи до 2 май.

Годишно по пътищата на Европа при пътни инциденти загиват над 42 000 души, като 30% от жертвите са в резултат на движение със скорост над разрешената. Статистиката сочи, че през 2009 г. в България 48,4% от загиналите при пътно-транспортни произшествия са водачи на моторни превозни средства, 29,7% - пътници и 21,9 на сто са пешеходци.

Броят на убитите при произшествия, възникнали поради превишена или несъобразена скорост, представлява 55,2% от всички загинали при катастрофи, което е значително над средното ниво за държавите членки на Европейския съюз. 2004 са регистрираните през 2009 г. тежки пътно-транспортни произшествия с участието на едно моторно превозно средство, загиналите са 362 души или 40,3 на сто от общия брой загинали при пътни произшествия за годината, като една от основните причини за възникването им е движението с превишена или несъобразена с пътните условия скорост.

Засилено полицейско присъствие ще има по пътищата у нас. Отделно от това в КАТ - Пътна полиция очакват промяна в Закона за движение по пътищата, който да им позволи по-лесно използване на данните от новите радари, разположени на 15 места в страната. Всяко устройство може да регистрира до 35 000 нарушения.