Криминалисти на РПУ -Етрополе и техни колеги от областната дирекция работили упорито от месеци. Полицаите установили, че през септември лидерът на групата Х.Ц. /18 г./ е извършил грабеж на възрастен самотноживеещ етрополец. Само за три месеца местната четиричленна банда е извършила пет взломни кражби от търговски обекти в града.  Тарторът на групата е вече осъждан, познат на полицията с извършени от него кражби и грабежи. Аверите му К.Ц. /21г./, А.С. /23г./и С.М./18г./ също са криминално проявени.

На 26 септември Х.Ц. нахлул в дома на 83-годишен етрополец, след като разбил вратата на къщата. Възрастният мъж  спял, когато бил нападнат от наглеца.  Х.Ц. му нанесъл няколко удара и отмъкнал двата пистолета на етрополеца – незаконен боен “ЧЗ” и газов, мобилен телефон “Моторола С-140” и документи, и успял да пласира оръжието в селата Бреница и Осиковица. Полицаите открили пистолетите и ги иззели. Служителите на реда стигнали и до мобилния телефон, който бил многократно препродаван. При претърсване на естествен водоем в местността “Прогон” край Етрополе  бил открит и друг мобилен телефон “Нокиа 7610”, откраднат при един от набезите на групата. В хода на разследването станало ясно, че групата “атакувала” и магазини – те прониквали през нощта и крадели каквото им попадне – ваучери за предплатени мобилни услуги,  оборотни пари, цигари, хранителни продукти, алкохол, дрехи. Част от откраднатите вещи са иззети.

Четиримата са задържани в РПУ-Етрополе с полицейска мярка за 24 часа. По случаите се водят дознания. Продължава работата по  документиране престъпната дейност на групата.