Според А. Амелин половият акт у жената преминава през 3 фази.

Фазата на възбуждане се обуславя от проявена взаимна близост, изпълнена с много нежност и внимание. Тя се съпровожда от силно овлажняване на влагалището, като при по-младите жени то е по-оскъдно и се засилва във възрастта между 30 и 40 г.

Едновременно с това настъпва набъбване на клитора (специфичния ерогенен орган у жената), както и постепенно разширение на вътрешните две трети от влагалището с повдигане на шийката на матката.

През време на фазата на възбуждането настъпва набъбване на зърната на гърдите, а в края на фазата се получава прогресиращо кръвонапълване на външната трета на влагалището, вoдeщо до стесняването му при входа.

Фазата на възбуждане е много по-дълга при жената, отколкото при мъжа. Много психически фактори могат да я съкратят или удължат. Доказано е, че на жените им трябват минимум 3 минути да се възбудят, докато при мъжете това става за 3 секунди.

Втората фаза се свързва с нервно-мускулно разтоварване. Женският оргазъм не идва едновременно с мъжкия, а настъпва често след него. Реакциите на оргазъм при жената са значително по-разнообразни, отколкото тези при мъжа. Някои жени изпитват няколко оргазма без забележим междинен рефрактерен период.

Женският оргазъм се проявява физиологично с настъпването на неколкократни контракции на влагалищната мускулатура (четири до осем контракции). Те често се придружават от контракции на външния мускулен пръстен на правото черво, контракции на матката, ускорено дишане, сърцебиене и повишаване на кръвното налягане.

След 1-2 минути клиторът възвръща нормалното си състояние. Важна роля за пълноценното изживяване на оргазма играят неща като взаимната любов, възрастта, продължителността на връзката, способността за изява на нежност и т.н.

Жени, които получават няколко оргазма през време на половия акт не трябва да смятат това явление за нередно. Но едновременно с това неколкократното получаване на оргазъм по време на полов акт се cpeщa сравнително по-рядко и не е задължително за всички жени за всеки полов акт.

От направените изследвания чрез термография на половите органи учените разграничават три типа на оргазъм - клиторен, вагинален и маточен. От психологична гледна точка женският организъм е много по-лесно уязвим, отколкото мъжкият, поради своята индивидуална проблемност.

Фаза на успокоение е третия и последен етап на сексуална възбуда при жената. Преживяната интимност завършва с отпускане, с добро настроение и желание за сън.