Крайната мизерия е намаляла седем пъти, а бедността два пъти и половина през последните осем години. Такъв извод направи социологът от Агенция „Медиана” Кольо Колев, който представи социологическо проучване за разслоението в българското общество за периода 2000 - 2007 година.

Четири пъти са се увеличи хората, които живеят добре. Като заможни в момента се определят 8,8 процента от българите, докато преди осем години те са били едва 1,6 процента.

Без големи материални притеснения живеят 29 процента срещу 15 на сто през 1999 година. Бедните българи са 19 процента срещу 38 на сто преди осем години. Същевременно 37,9 на сто от сънародниците ни се обявяват за възстановяване на соцсистемата, а само 28,4 на сто са „фенове” на настоящето, обобщи Кольо Колев.

Да се национализират капиталите, придобити след 1989 година, пък настояват 54 процента от българските граждани, а 40 на сто смятат, че хората, които имат над 1 милион лева, са си направо за затвора. Според социолога Андрей Райчев главният резултат от това проучване е, че бъдещето на България е застрашено не от обедняването, а от маргинализацията на слоевете в обществото.