Акция „Килърите"  е в Софийска окръжна прокуратура, респективно Окръжен съд ще разгледа евентуалните мерки за неотклонение. Това каза в предаването „Седмицата" на Дарик председателят на Софийски градски съд (СГС) Георги Колев.

„Ще е по-добре такива мерки да се гледат от специализиран съд при такава широка група, вършила различни престъпления на територията на различни окръжни съдилища. За година е нормално да бъдат разгледани около 230 дела, около 35 човека са достатъчни за тях. Годишно се падат по 7-8 дела на съдия за година", заяви Колев. „Ние бихме предпочели сроковете да се прилагат за всички дела, но това значи повече хора и повече пари, а не разполагаме с тях. Пред избора да не се прави нищо или да се направи частично нещо, по-добре да се направи нещо, а не да си останат така нещата в тази ситуация", каза Колев.

„Бързият процес е в интерес на всички, но най-вече е в интерес на обществото", допълни председателят на СГС.

„В европейския доклад не е третиран въпросът за специализирани съдилища, що се касае за местните специализирани екипи за разследване, за тях е дадена положителна оценка", уточни Колев. „Не е тежък проблемът със събирането на доказателства, тежки проблеми има при делата, но те са субективни. Те изискват много по-сериозно кадрово обезпечаване като количество хора, така и финансово обезпечаване", каза още той. В сравнение с предходния доклад на ЕК, този е по-добър, бих го нарекъл балансиран. Критиката е за липса на достатъчен брой издадени присъди, не са постановени достатъчен брой присъди по делата, заяви Колев. Ееропейската комисия прави статистиката от наблюдаването на дела, а не върху общия брой дела. Един наказателен съдия има около 130 дела годишно.

В момента се поддържа едно устойчиво равнище на броя на делата в съда. От началото на годината са постъпили около 900 акта, уточни Колев. Ефективността постепенно расте, но все още не е достатъчна. По делото САПАРД мотивите в момента се изготвят. Значителен е обемът от информация и затова трябва време. Сложно е делото на Златко Баретата от гледна точка на процеса на време, тъй като там са 21 подсъдими. Такъв брой подсъдими е нещо изключително, много рядко се случва такова нещо, каза още Георги Колев.