Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов навлезе в пореден словесен сблъсък със съдебната система. Помолен да коментира европейския мониторингов доклад за напредъка на България  в областта на вътрешния ред, където се посочва, че въпреки усилията на МВР в борбата с престъпността, липсват достатъчно доказателства за присъди, Цветанов препрати забележките към съдебната система и заяви, че "днес съдебната система не отговаря на потребностите на обществото, на държавата".

"Обвиненията срещу знаковите фигури от тежката организирана престъпност, смятам, че събрани достатъчно доказателства. По-голямата част от тях са с постоянна мярка "задържане под стража". Обезпокоително е това, което се случва с конвенционалната престъпност, това, което получават като присъди, а някъде те са поощрителни, защото няма справедливост. Съдебната система ми е слабост и не искам да влизам в детайли, но се надявам, че всички представители от съдебната система ще прочетат внимателно доклада на Европейската комисия, ще си направят изводи, а ако имат възможността да се запознаят с потърпевшите от престъпленията и това, което се получава като справедливост от присъдите, които издават, може да имаме по-ефективна съдебна система. Това, което се пише в доклада, както и слабости, които ще бъдат визирани за МВР, трябва да ги приемаме като основателни и да вървим напред", каза още Цветан Цветанов, който присъства на празнична литургия по случай празника на главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване".

Цветанов съобщи, че при акцията срещу измами с енергийни дружества в София и Враца са задържани четирима души. По думите му, според предварителни изчисления нанесените злоупотребите са от 3 до 5 милиона лева. Вътрешният министър отказа повече подробности, като уточни, че очаква развитие по случая в следващите 10 дни.