Кметове, които не предприемат своевременно мерки за изграждане на нови съоръжения при изчерпване на капацитета на съществуващите депа за отпадъци, ще плащат глоби от личните си финанси. Това обясни в кулоарите на парламента заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева във връзка с приетите промени в Закона за управление на отпадъците, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Определен е нормативен срок от 3 години преди да бъде изчерпан капацитета, в който кметът е длъжен да предприеме действия за изграждане на нови съоръжения, а не да сигнализира за това в последния момент. Глобата е до 20 000 лв. Предвиждат се глоби и за кметове, които се явяват собственици на депото и за председателите на регионалните сдружения, ако не свикват събрания на сдружението.
Законът за управление на отпадъците урежда статута, функциите и задачите на сдруженията, които трябва да управляват регионалните депа. Ние фатално сме закъснели с изграждането на регионални депа. Това трябваше да се случи до средата на 2009 г., обясни Манева. Страната ни би трябвало да има 56 депа, но има 27 изградени, 6 са с изчерпан капацитет на клетките и се изграждат 23 депа по оперативни програми.

Важен момент в закона е въвеждането на финансов механизъм за своевременно заделяне на средства, които да послужат за изграждане на нови съоръжения при изчерпване на капацитета на сега построените съоръжения, а така също за мониторинг на депата, както и за рекултивация.

В закона е записано, че в търговските обекти, които продават батерии, са длъжни да поставят кошчета, в които да се изхвърлят изхабените батерии от гражданите. Ако това не се случи, ще има санкции за търговците.