Засилено полицейско присъствие има днес на територията на Ботевград. Налице ли е конкретна причина, този въпрос отправихме към началника на Районното управление на МВР – гл. инспектор Здравко Йотов. Той потвърди, че в момента се провежда засилена полицейска операция с участието на екипи на Дирекция “Жандармерия“, на пет районни управления на територията на ОДМВР – София, на икономическа и криминална полиция към ОДМВР, на Българска агенция по безопасност на храните, Национална агенция за приходи и на Регионална дирекция по горите. 


“Проверки се извършват във всички направления в района, освен по Закона за движение по пътищата. Това, което е актуално с мигрантите, проверяват се различни обекти – магазини, автокъщи, имоти. Засилено полицейско присъствие има днес и в малките населени места. Тези проверки ще продължат през следващите дни, но с по-малко сили“, съобщи Здравко Йотов. 


На въпросна как преминават регулярните срещи в селата и какви проблеми поставят хората там, началникът на РУ Ботевград обобщи: “Регулярни срещи се провеждат с кметовете, но могат да присъстват и жители на съответното населено място. През другата седмица ми предстои  регулярна среща с кмета на Ботевград. Набелязваме съвместни действия във връзка с откриването на новата учебна година, които да гарантират безопасността на децата. Коментираме и ситуациите във връзка с предстоящите избори – най-вече да не допуснем купуването и продаването на гласове, използване на отоплителния сезон, като се подпомагат избиратели с дърва за огрев срещу техния глас. Където трябва да засилим нашето присъствие и желаят самите кметове, ще направим преразпределение на силите. Не че на другите места няма да има, но на определени места проблемите са по-големи, както виждате зачестиха и катастрофите в района, колкото и нелепи да са, това са тежки инциденти с доста пострадали хора. По разпореждане на главния секретар на МВР и на директора на ОДМВР започнахме всеобхватни проверки, така че и в тази насока работим със състава, който е наличен в Районното управление.“.