Капитанът на българския национален отбор по футбол Димитър Бербатов  обяви днес решението си да напусне родния тим. Това стана на специална пресконференция в пресклуб България.

 "Често пъти сме се събирали по радостни поводи, но за първи път и надявам се за последен да е по лош повод", започна Бербатов.

 "Стигнах до решението, че от днес се оттеглям от националния отбор на България. Не взех решението с лека ръка. Трудните решения не се взимат лесно. Премислил съм го добре", започна Бербатов.

 "Не съм длъжен да давам обяснения, но го правя от уважение. Бях си дал обещание, че ако до 30-ата си годишнина нещата не се получат така, както искам ще дам път на другите", коментира нападателят на Манчестър Юнайтед.

 "Чувствам се изчерпан. Леко съм уморен, има много други малки причини. Говорих със Станимир Стоилов, той беше наясно", допълни Берба.

 Решението ми не съм го обсъждал с клубния ми отбор. Предполагам, че ще се разчуе и в Англия и ако сър Алекс го интересува, ще ми се обади да ме попита. Ако не - ще говорим когато се върна в отбора. Манчестър Юнайтед не ми пречи на България. Няма да бъда цял живот в Юнайтед, не мога да играя до 100 години", разкри Бербатов.

 "Няма нужда да се правят драми. Не съм първият или последният, който слага край на кариерата си в националния. Животът продължава. Ако исках можех да се откажа и чрез едно писмо. Организирах пресконференцията, защото уважавам професионалните журналисти.

 Когато Митко Иванков се отказа нямаше драми, не виждам защо да има и при мен. Пожелавам успех на отбора и на момчетата. В последните години нещата много се промениха. Когато се събирахме момчетата идваха с нежелание. Нямаше усмивки. Много са факторите, но моето време дойде".

 "Не знам кой ще носи лентата. Напълно нормално е това да е някой измежду Стилиян или Мартин Петров. Дали някога ще се върна? Едва ли, аз съм македонски инат".