Близо 4 часа продължи извънредната общинска конференция на БСП в Ботевград, която бе предизвикана от оставките на лидера на партията Цветан Коцев, както и на Изпълнителното бюро. Тя се проведе при минусови температури в зала “Ботевград” и продължи близо четири часа. От 128 предварително определени кандидати присъстваха 76. На конференцията бяха депутатът Георги Близнашки и Михаил Михайлов, който местната структура на червената партия издигна за кмет на Ботевград.

В началото на форума думата бе дадена на председателя на ОбС на БСП Цветан Коцев, който представи отчет-анализ на провелите се през октомври местни избори. “Претърпяхме тежка загуба. Не изпълнихме предварително набелязаните цели да получим осем мандата в ОбС и най-малко две кметски места в общината. Партийната организация не бе в кондиция. Не можахме да определим кой кой е в нашите редици и какви цели преследва. За кандидатите ни гласуваха предимно симпатизанти на партията, отколкото наши членове. Някои от тях дори работиха открито за други кандидатури. Не се оказа печеливша формулата “подкрепа на независими кандидати”. Те също не работиха за партията по време на местните избори ” – заяви Коцев. Той подчерта, че въпреки загубата продължава да счита, че общината не може да се управлява от един човек, както и че е категорично против погазването на свободното слово и печата от страна на местната власт.  “Моята оставка не е плод на емоции, а на неизпълнени поети ангажименти” – допълни Коцев. 

След него думата поискаха делегати. От изказването на повечето от тях стана ясно, че те не обвиняват своя лидер за поражението, а отдават загубата предимно на липсата на единомислие между членовете на местната партийна организация. По време на изказванията се чуха мнения, че трябва да бъде снето политическото доверие от онези членове, които са работили против БСП на местните избори. Посочени бяха имената на Митко Диков, Георги Убенов, Тодор Христов, Мила Младенова и др., които членуват в подразделение “Възраждане” на червената партия в нашата община.

Михаил Михайлов също се изказа по време на конференцията. Той заяви, че имал доверие в БСП и затова е поискал именно нейната подкрепа, но впоследствие е разбрал, че икономическите интереси стоят над всичко. А такива се преплитат между някои членове на местната структура и сегашното общинско ръководство – изтъкна Михайлов.

Накрая Георги Близнашки призова делегатите да не пристъпват към смяна на своето ръководство. “Цветан Коцев е изключителен човек. Аз се гордея, че го познавам. Бих го помолил да остане на лидерския пост” – каза Близнашки. “Партийните организации в Етрополе и Правец вече са разбити. Единствено в Ботевград БСП все още се крепи. Не допускайте и тя да бъде унищожена” – призова депутатът.

Делегатите гласуваха да не се провежда избор на ново ръководство, което означава, че Цветан Коцев твърдо запазва лидерската си позиция на този етап.