Някои от лентите, които се очертават като фаворити в началото на сезона на "Оскар"-ите - "Няма място за старите кучета", "Ще има кръв", "Майкъл Клейтън" и "Сред дивата природа", попаднаха в списъка на Американския филмов институт за десетте най-добри продукции на 2007 г., предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Останалите филми, включени в листата, са "Before The Devil Knows You're Dead", "Скафандърът и пеперудата", "Джуно", "Рататуй", "The Savages" и "Позабременяла". Прави впечатление отсъствието от списъка на филми като "Изкупление", получил най-много номинации за "Златен глобус", и "Войната на Чарли Уилсън".

Американският филмов институт не класира избраните от него най-добри филми по заслуги. Списъкът е дело на жури от 13 филмови дейци, критици, учени и членове на управителния съвет. В тазгодишната комисия участваха Лорънс Касдан, сценаристката Даяна Осана, актрисата Мелиса Гилбърт и критиците Ленард Малтин, Дейвид Ансън и Ричард Шикел.

В списъка на Американския филмов институт с десетте най-добри телевизионни продукции на 2007 г. попадат "Декстър", "Всички мразят Крис", "Светлини в петък вечер", "Longford", "Mad Men", "Pushing Daisies", "Семейство Сопрано", "Кажи, че ме обичаш", "30 Rock" и "Грозната Бети". Наградите ще бъдат връчени на официален обяд в Лос Анджелис на 11 януари.