Изминалата година се оказа изключително ползотворна откъм хитови ленти, трупайки близо 10 милиарда от прожекции. Какво обаче ни чака през идната 2008-ма? Въпреки стачката на сценаристите в Холивуд и отлагането на много хитови ленти, календарът изобщо няма да е постен откъм дългоочаквани продукции.

Още в първите дни на януари почитателите на извънземните чудовища и спец ефектите ще се насладят на втората част на "Пришълците срещу Хищникът", пише в. "Монитор".

Лентата тръгва по родните екрани на четвърти януари. И този път иконичните създания от едни от най-страшните филми в историята на киното, водят ожесточена битка, тук на Земята.

Градчето под обсада е Гънисън, разположено в планините на централно Колорадо. Филмът се развива в познат пейзаж ­ тъмни канали, влажни и мрачни улици, бетонната джунгла на градската електроцентрала и болницата.

Феновете на добрия стар екшън пък възлагат големи надежди на
"Рамбо 4".

Любимият на няколко поколения ветеран от Виетнам е принуден да отложи пенсионирането си, след като група мисионери биват пленени в Бирма. Задачата на мускулестия герой, естествено, е да ги спаси.

Следващата хитова лента в календара на 2008 г. е дългоочакваното завръщане на Харисън Форд като Индиана Джоунс.

Четвъртият филм от приключенската сага тъне в пълна мистерия. Засега е ясно само заглавието ­ Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull. По всяка вероятност действието ще се развива през 50-те години. За всичко останало ще трябва да чакаме.

Силвестър Сталоун сега ще съживява Рамбо, след като успя да вдъхне нов живот на Роки.

Втората част на "Хрониките на Нарния" също ще излезе на голям екран през следващата година. Четирите деца пак ще се завърнат в приказната страна, но ще открият, че са минали стотици години от тяхната първа визита. А жестокият крал Мираз управлява света. Естествено, четирите дечица ще се изправят срещу него, за да върнат на трона законния наследник.

Иде ред и на новия Батман, който този път няма да има името на главния герой в заглавието си. Ще се казва просто The Dark Knight. В главната роля отново е Крисчън Бейл, а икономът е добре познатият Майкъл Кейн. Ролята на Жокера, който този път ще се намеси в битката, е поверена на Хийт Леджър.

Именно това решение на продуцентите предизвика голяма полемика в медиите, защото Джак Никълсън взе, че се обиди, задето не са му предложили на него ролята. Дали Леджър ще се справи по-добре от него ­ предстои да видим.
Едно друго дългоочаквано продължение също ще атакува екраните през следващата година ­"Град на греха 2".

Втората екранизация по едноименния комикс на Франк Милър отново привлича в актьорския състав Джесика Алба, Клайв Оуен, Мики Рурк, Майкъл Медсън. Говори се, че роли ще имат още Джони Деп, Антонио Бандерас и Рейчъл Уайз. Режисьорското място пак е поделено между Робърт Родригес и Франк Милър. Крайният резултат ­ със сигурност ще е толкова добър, колкото и първият филм. Въпросът е, дали ще успее да го надмине.

Истерията около "Хари Потър" може и да приключи на литературно ниво с излизането на последния роман, но по отношение на киното ­ още има какво да видим. През 2008 г. почитателите на момчето магьосник ще гледат екранизацията по шестата книга ­ "Хари Потър и нечистокръвният принц".

Каквото и да говорим за този филм и цялата мания около него ще е малко и недостатъчно, затова най-добре да изчакаме и да видим колко пораснал ще е този път Даниел Радклиф.

Двадесет и вторият филм за Джеймс Бонд ще атакува големия екран към края на 2008 г. Заглавието на лентата е "Бонд 22".

В главната роля отново е Даниел Крейг, а на режисьорското място е Марк Фостър. Сюжетът на новата екшън сага все още не е ясен, дори се говори, че не е довършен заради стачката на сценаристите. Да се надяваме обаче, че няма да се стигне до там да отлагат премиерата чак за 2009 година.