На днешната пресконференция на Майкрософт бе даден старт на платформата "НетАларма", чиято цел е да снабди с информация малки и големи за това, как да се предпазват в Интернет пространството.

Под мотото "Манифест за безопасен Интернет", освен софтуерния гигант, се включиха в инициативата и Държавната агенция за закрила на детето, Асоциация "Български детски и младежки парламент", ученици от Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" и др.

Представители на училища от по-големите градове в България взеха участие, като описаха анкети и проекти разработени от тях, които да помогнат на техни връстници и приятели да сърфират безопасно в интернет.

Като основни проблемни точки бяха отбелязани липсата на информираност у младежите и техните родители. Друга основна допускана грешка е публикуването на лична информация в уеб сайтовете, в това число социални мрежи, форуми и дори в Скайп.

С цел такива грешки да не бъдат допускани от Майкрософт посъветваха първо да се четат общите условия за ползването на дадена страница, както и да се избягва публикуването на ЕГН, адрес и телефон.

Друга проблемна точка, която бе посочена от генералния директор на "Майкрософт България", е използването на нелицензиран софтуер.

Той заяви, че използването на "пиратски" софтуер крие рисковете на вируси, чиято цел също може да бъде извличане на информация от вашия компютър.

Държавната агенция за закрила на детето обяви и национален телефон (116111), на който да бъдат се подават сигнали за нередности в мрежата от тинейджърите.