91% от българските деца ползват интернет всеки ден, което е с 28 процента повече спрямо 2006 година. Това сочи изследване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), проведено през март 2009 година сред 800 деца на възраст между 12 и 18 години. Според проучването всяко десето дете у нас става жертва на интернет престъпления или лоши намерения, вследствие на онлайн запознанства. От днес стартира и кампанията „Ти избираш”, която ще има за цел да запознае и предпази децата от различните престъпления в мрежата. За целта всички страни членки в ЕС ще трябва да разпределят помежду си 55 милиона евро, предвидени за финансиране на програмите за безопасен интернет.

Децата не си дават ясна сметка за опасностите, които крие интернет мрежата. Повечето деца мислят, че вирусите и проблемите със софтуера са по-опасни от безопасността им в пространството. Само 12 % от децата смятат, че контактите им в интернет крият опасности.

Добрян Добрянов от НЦИОМ: "Сериозността на проблема е още по-видна и от мненията на 80% от интервюираните, които твърдят, че на домашните им компютри няма инсталирани програми за родителски контрол. През делничните дни, по време на двата учебни срока, учениците прекарват пред мониторите средно по три часа и половина, а през уикендите престоят в интернет се увеличава средно с час и половина. През ваканциите, когато децата разполагат с много свободно време, заседяването пред компютъра достига до 6 часа на ден. Най-интензивни компютърни занимания имат момчетата и децата, разполагащи със собствена стая и личен компютър в нея вкъщи. Децата признават, че в мрежата са попадали на материали, с порнографско съдържание. 51% от децата са получавали покани за срещи от виртуални познати. Интервюираните признават, че през последната година са се запознавали средно с по 53 души в интернет. На 1/5 от интервюираните им се е случвало някои от хората, с които са се срещали, да са излъгали за истинската си възраст, а всеки десети е бил обект на лоши намерения”.