Балкан победи Рилски спортист за втори път и по този начин спечели серията за бронзовите медали в Националната баскетболна лига. След като спечелиха първия мач като домакин, ботевградчани се наложиха и като гост за 2-0 победи в серията. Те имаха преднина през по-голямата част от мача и закономерно стигнаха до победата с 83-61. След като вече е ясен отборът на трето място в крайното класиране, в настоящия сезон на НБЛ остана да се излъчи само шампионът.

Мачът започна със серия от 4 точки на Георги Давидов и Димитър Филипов, но Яне Петровски веднага отговори с тройка. В следващите минути домакините от Рилецо успяха да излязат напред в резултата, но Иван Лилов наниза тройка за 9-9 в средата на частта. Последваха три смени на водачеството, след което гостите имаха минимална преднина от 2-3 точки. След продължителна „суша” и за двата отбора Петровски наниза тройка, за да изведе Рилски спортист с точка напред след първата част – 20-19.

Балкан започна следващата десетка много силно – със серия от 5 последователни точки, за да излезе отново напред. Богдан Боев отговори с точна стрелба, но след това ботевградчани записаха нови 9 безответни точки, за да поведат с двуцифрена разлика при 33-22. Въпреки че Рилецо стопи 4 точки, момчетата на Петър Клечков веднага си върнаха преднината при 39-28, а времето до почивката вече беше 2 минути. В оставащото време Йордан Бозов наниза 6 точки, а противникът отвърна с 4, за да се оформи и резултата след първото полувреме – 45-33 в полза на Балкан. До момента в срещата гостите имаха по-добър процент при стрелбата за 2 точки, а също така бяха извършили само 3 технически грешки срещу 9 за Рилски спортист.

След почивката баскетболистите на Александър Тодоров не успяха да намалят изоставането си, а напротив – то стана още по-голямо. След поредна силна серия от 10-0 Балкан направи разликата цели 19 точки – 55-36. В следващите атаки играта вървеше кош за кош, а стабилният аванс на гостите им даваше спокойствие. Рилецо завърши частта с 5 точки в своя полза и по този начин намали дефицита си до 17 – 67-50.

В началото на заключителната част отборите си размениха по един кош, след което извършиха поредица от грешки и лични нарушения. За пет минути резултатът беше едва 3-2 в полза на Балкан, а крайният изход от срещата вече беше ясен. До края отборите оформиха и крайния резултат – 83-61, означаващ трето място за отбора на Балкан.

За победителите най-резултатен беше Иван Лилов със 17 точки и 3 асистенции. Йордан Бозов добави 16 точки и 7 борби, а Атанас Радев наниза 14. С дабъл дабъл от 13 точки и 12 борби се включи Георги Давидов.

За Рилски спортист най-резултатен беше Богдан Боев, отбелязал 16 точки. По 12 добавиха Яне Петровски и Травис Питърсън, който овладя и 6 борби.

 

Снимки: Цветелин Кръстев