Желаещите да закупят Белгия вече няма да имат тази възможност, тъй като шеговитата обява за продажбата й на търг бе свалена от Интернет аукциона eBay, предадоха Франс прес и Прес асосиейшън.

Европейската държава е била предложена на търг на 15 септември от бившия журналист Жери Сикс на цена от едно евро. До момента на свалянето на обявата са направени 26 оферти и сумата е достигнала 10 милиона евро. В обявата се казва, че Белгия е кралство, разделено на три района - Брюксел, Фландрия и Валония.

Съществува възможност страната да бъде закупена изцяло, което според "продавача" не е препоръчително, или да бъде продадена на части, като купувачите трябва да обърнат внимание на дълга й от 300 милиона евро.

Сикс споделя, че е пуснал обявата за продажбата на Белгия в знак на протест срещу това, че 100 дни след изборите страната все още няма правителство.

Говорител на eBay обяснява, че от сайта не могат да допуснат да се продава нещо виртуално и нереалистично. Той допълва, че това не е първият случай, в който Белгия се предлага на търг в Интернет