В навечерието на 24 май в Клуба на дейците на културата бе представена първата самостоятелна книга на етрополския автор Марин Ив. Кубетски.
Тя носи заглавие „Милост за живите” и включва поетични творби, създадени в продължение на две десетилетия.
Редактор и издател на стихосбирката е Стефка Матеева, а финансирането на книжния  продукт е заслуга на бизнесмена Здравко Чинов. Част от творбите, включени в книгата бяха представени от ученички на автора, който е преподавател по български език и литература в СОУ „Христо Ясенов”. Печатал е стихове, разкази и публицистика в местния и националния печат и е носител на редица награди.
Марин Кубетски сподели, че „Милост за живите” е реализация на негова дългогодишна мечта. „Това е една малка антология на моето по-голямо творчество и моят художествен влог в културата на Етрополе”, допълни той и благодари сърдечно на хората, подкрепили го по различен начин.
Председателят на Клуба на дейците на културата инж. Васил Христов изрази задоволството си от новата книга, споделяйки че в лицето на автора е видял  последовател символист на Христо Ясенов, а също родолюбец и философ.
На Марин Кубетски бе връчена почетна грамота. Голяма част от присъстващите поднесоха поздравленията си, а някои с удоволствие прочетоха любими стихотворения. На автора бе обещана подкрепа за издаване на още една стихосбирка, както и на сборник с най-добрите му разкази.
Известният етрополски музикант Марин Дицов пък се нае да избере подходящ текст, за да направи песен.
Текст и снимки:Бистра Александрова, Etropole.info