Премиера на книгата, издадена със съдействието на Елаците-Мед и Геотехмин, „БЪЛГАРИЯ - началата на рударството, металургията и древните съкровища“


На 28.02.2018 г. в комплекс „20-ти април“ в Копривщица се състоя премиерата на новата книга на д-р Атанас Орачев „БЪЛГАРИЯ - началата на рударството, металургията и древните съкровища“.
Книгата е полиграфско постижение на издателство „Борина“ и е отпечатана със съдействието на Геотехмин ООД и Елаците-Мед АД на български и на английски език.
Премиерата предизвика голям интерес сред научните среди и обществеността от региона.
Сред гостите бяха представители от ръководството на НТС по минно дело, геология и металургия, директорът на Геологическия институт към БАН, проф. д-р Радослав Наков, преподаватели и научни работници от ХТМУ и МГУ - София, служители на Геотехмин ООД и Елаците-Мед АД, представители на седемте общини от Средногорието, образователните и културните институции, студенти и медии.
Водещ на представянето бе инж. София Торолова, директор „Административни дейности” в Елаците-Мед АД.
Приветствие към автора и присъстващите поднесе изпълнителният директор на Елаците-Мед инж. Драгомир Драганов, който каза: „За нас беше привилегия и чест да подкрепим издаването на този труд, от който се вижда огромната роля на рударството и металургията в живота на древния човек. Без развитието на тези дейности човешкото битие не би било такова, каквото го познаваме сега. Нашата земя е нашето безценно богатство. Ние я почитаме и пазим. Горди сме, че Елаците-Мед е следовник на древните традиции, описани от екипа на д-р Орачев”.
Той подчерта, че в наше време добивната индустрия е отрасъл със стратегическо значение за икономиката на България и тя е в основата на всички други индустрии. Тя е важен фактор за икономическата стабилност и енергийна независимост на страната. Инж. Драганов пожела на книгата успех сред читателите и академичната общност.


Изследването на историка д-р Атанас Орачев и издателите Вяра Канджева и Антоний Ханджийски е посветено на малко познато наследство с огромно значение. Многобройните доказателства, събрани от екипа, работил по книгата, пропътувал хиляди километри из България, ни отвеждат в епохата преди Христа, когато се зараждат добива и обработката на метали. Според автора, българските земи съхраняват ранни следи от рударство и металургия, които заедно с животновъдството и земеделието са играли същностна роля за развитието на човешката цивилизация през хилядолетията.
Чрез изследването, читателите имат възможност да се върнат в дълбока древност и да се докоснат чрез завладяващите разкази и прекрасните илюстрации до същината на металургията. Книгата е написана на достъпен и разбираем език и е подходяща както за специалисти - геолози и професионалисти, работещи в тази сфера, така и за учащи се или любители, които биха искали да повишават нивото си на познания в областта на рударството и металургията. За непрофесионалистите е включен речник със специално подбрани термини. 


В представянето на своя труд, д-р Атанас Орачев подчерта, че изследването на Панагюрските и етрополски находища, които се експлоатират и днес, са оборили едно старо виждане, че в България има от всичко по-малко. Тези находища, формирани преди около 65-70 млн. години, поставят основата на металургията в света. Те са и най-интересните и непроучени райони днес.
Той отбеляза, че на този етап е голяма надеждата да се намерят много древни разработки в етрополското находище. Тези находки, според него, може да бъдат от изключително значение за развитието на туризма в региона.
Д-р Орачев сподели, че челопешкото находище също е част от този горно креден процес и неговото проучване е предстояща задача. Той каза, че според данните, това находище има изключително значение, защото може да се окаже, че находките от софийския район са от челопешкото находище. Предстоят спектрални анализи и разкопки, с които да се докаже тази теория.