Този ден се отбелязва за пръв път през 1884 година във Враца и Пловдив. По традиция, на този ден се организира всенародно поклонение на връх Околчица във Врачанския балкан - лобното място на великия поет и революционер Христо Ботев.
Христо Ботев е роден на 6 януари 1848 година в град Калофер в семейството на  даскал Ботьо Петков и съпругата му Иванка. Първоначално младежът учи в Карлово, по-късно се връща в Калофер и продължава учението си под ръководството на баща си.  След завършването на Калоферското училище Христо Ботев заминава да учи като частен ученик  в Русия, във Втора Одеска гимназия. Той не завършва гимназията, но работи известно време като учител в бесарабско село.
През 1867 година Ботев се завръща в Калофер и започва да проповядва за бунт  срещу чорбаджии и турци. По-късно той живее в Румъния, работи в Браила, мести се от град на град, а известно време живее и заедно с Левски.
През 1872 година Ботев е арестуван за конспиративна революционна дейност  и изпратен във Фокшанския затвор. По-късно е освободен благодарение на застъпничеството на Левски и Каравелов.
През май 1876 г., когато чува за Априлското въстание, Ботев организира чета и става неин войвода. От Гюргево се качва с четата си на  австрийския кораб "Радецки" и на 29 май заставя капитана да спре на българския бряг.
На 2 юни е последният тежък бой на четата, а привечер куршум пронизва Ботев.
Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва официално от 1901 година, когато на връх Вола присъстват и живи Ботеви четници. На връх Околчица през 1938 година е издигнат 35-метров паметник с опълченски кръст, който увековечава подвига на Ботев и четата му. В падината Йолковица на естествена канара е издълбан надпис, който бележи точно лобното място на поета-революционер.
Всяка година на 2 юни - Денят на всенародна почит, точно в 12 часа, сирените в цялата страна в продължение на три минути оповестяват отдаването на почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.
Да ги почетем и днес - 2 юни 2010 година, а  когато сведем глава в знак на преклонение, да се замислим  за каква БЪЛГАРИЯ  дадоха живота си тези герои!