Ето нещо за пушачите, които искат да се откажат от вредния навик.

Нов никотинов спрей са разработили учените. Продуктът намалява никотиновия глад до три пъти по-ефективно от дъвките или таблетките например. Според учените в момента проблемът с никотинозаместващите терапии е, че не могат да се сравняват с усещането за пушене.

Само 20 секунди след като сте си дръпнали от цигарата мозъкът ви получава солидна доза никотин. При лепенките обаче е различно - там ефектът може да настъпи след три до четири часа. Новият спрей позволява навлизането на никотин в кръвообращението до 15 минути след приема. Въпреки това хората не предпочитат тези заместители, тъй като били „много неприятни" за употреба.

47 произволни пушачи били подложени на никотинозаместваща терапия за четири дни. Пак произволно им били раздадени таблетки, дъвки, спрей и плацебо таблетки. Употребяващите спрея били посъветвани да си впръскват между бузите и венците от двете страни на всеки час или по-често, ако е необходимо. Другите били инструктирани да дъвчат на час по никотинова дъвка.

А тези, с таблетките, били инструктирани да оставят препарата да се разтвори в устата им. Всички били помолени да не пушат в продължение на 20 часа, преди да започнат тестовете. Изследователите открили, че спреят действа за по-малко от пет минути и значително намалява никотиновия глад, докато при дъвките и таблетките ефектът настъпва след 15-ата минута.