Разпалването на въглени за наргиле е един от основните етапи. Нагряването зависи от това, как горещият въздух ще действа, върху самия тютюн за наргиле. Този процес влияе, върху качеството на наргилето - неговата опушване, наситеност на вкуса, продължителност на пушене. По-долу ще ви разкажем, как правилно да запалите въглени за наргиле и как да го направите възможно най-безопасно у дома.


Как правилно да запалите въглени за наргиле у дома


От това как правилно да запалите наргилета у дома, зависят и самите видове:


Характеристиките на запалването зависят от това, какви въглените се използват. Най-често в магазините се продават няколко вида:


Първият вид има формата на истински въглища и прилича на кръгла таблетка. Изработен е от органични материали - черупки от ядки, гроздови семки, а в същото време е импрегнирана с вредни нитрати. Благодарение на него, въглищата се запалват много бързо, а в същото време отделят много искри и отровен дим. Категорично не се препоръчва да вдишвате този дим, защото е опасен за човешкото тяло.


Кокосови въглени за наргиле – представляват естествен въглен, който се прави от пресовани кокосови черупки, но не е импрегниран с отровни добавки. Той дава много топлина, тлее дълго време и не отделя неприятна миризма. Такива въглени, обаче се разпалват дълго време, особено ако не са със специални устройства.


Понякога се продават дървени въглени за наргилета. Те се правят от овощни дървета и храсти. Преди запалване такива трябва да са допълнително натрошени. Това, отнема време и не е много удобно.


Много голяма рядкост, която се среща, сред професионалистите са наргилета с електрическите въглени. Те представляват малка спирала, която нагрява тютюна с топлината си.


Какво още се използва при нагряването на наргиле


Съществуват няколко начина за разпалване на въглените с уреда за пушене. Първият и най-често срещан е точно на газовата печка. Кубчетата се поставят върху газова горелка или просто на повърхността на електрическа печка. Когато ръбовете се загреят, кубчетата трябва да се обърнат.


Следващият вариант е да използвате тиган. Тук, трябва да имате предвид, че е подходящ само чугунен такъв. При него въглеродът оставя следи, върху тефлоновото или керамичното покритие. Загряването в тиган има своите предимства: удобно е да обърнете кубчетата и да ги извадите.


Само таблетките въглени могат да се нагряват със запалка. Не се препоръчва обаче използването им, защото е особено опасно у дома. Дори и малка искра може да причини пожар, а лютивият дим и пенливите форми на въглените, увеличават риска в пъти.


Възможно е и запалване на въглените за наргиле във фурната, върху печката. Листът за печене се покрива с няколко пласта фолио, върху него се поставят кубчета. Трябва да се загреят на 180 градуса за около 5-10 минути. Основното предимство на този метод е, че не трябва да се обръщат постоянно, както на печка или тиган. Топлината идва от всички посоки, така че кубчетата се нагряват равномерно.


Безопасната алтернатива на печката е конвенционалната микровълнова печка. Въглищата се поставят, върху топлоустойчива плоча за 10 секунди при максимална мощност. Този начин, обаче е подходящ само за естествени въглища. Таблетките и дори дървесината, могат да повредят микровълновата печка.


Плочки за наргиле 


За тези, които постоянно пушат наргиле у дома, добра идея е да си купят компактна електрическа печка. Такава, не заема много място, бързо се нагрява и запалва въглищата за броени минути. Процесът на действие при отопление на мини печка е, както следва:


Свързваме устройството към електрическата мрежа.


Натискаме, докато спиралите се загреят.


Поставяме кубчетата.


След 5-7 минути изваждаме разпалените въглени.


И последният метод, който най-често се използва от професионалисти е специална газова горелка. Това е доста опасно, но в екстремни ситуации може да ви бъде от полза. Горелката прилича на малък пистолет, от който изригва огнена струя. За да запалите въглища, трябва да ги държите в едната си ръка с щипци и да насочите пламъка с другата.


Общи съвети


Независимо от това, което използвате, за да запалите въглищата, трябва да следвате няколко прости правила. Те ще осигурят не само безопасност, но и най-доброто качество на самото наргиле.


Бъдете внимателни и наблюдавайте постоянно въглените.


Не дръжте кубчетата на открит огън повече от 10-15 минути.


Използвайте щипки, те ще задържат въглена на място и ще помогнат да го прехвърлите на желаното място.


Проветрете добре мястото, когато палите въглените на закрито у дома.


Когато са разпалени въглените, стават оранжеви или червеникави на цвят.


Следвайте тези прости съвети и винаги може правилно и бързо да разпалите наргиле и да се насладите на пушенето на избрания от вас тютюн за наргиле.


В заключение:


Самият процес, зависи от материала за направата на въглени и наличието на оборудване. Най-безопасният вид е естествен кокосов материал. Такъв тлее дълго време, не пуши и не искри. Най-удобно е да ги запалите директно на газова или електрическа печка.