Само за месец април 2010 г. спрямо същия месец на миналата година броят на болничните листове е намалял със 7%, а разходите - с около 11 милиона лева. Това каза в кулоарите на парламента управителят на НОИ Христина Митрева, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Направен е анализ за целия период януари – май 2010 г. спрямо януари май 2009 г., и е установено, че с около 14 милиона лева по-малко са разходите за болнични.
На заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) е постигната договореност с работодателите да се направи официален регистър на работодателите, в който да се вижда при кои работодатели какъв относителен дял от работниците ползват болнични листове, къде те са повече от средното, както и списък на общопрактикуващите лекари и на здравни заведения, където се издават болнични листове доста над средното. Това са механизми, чрез които смятаме, че злоупотребите ще бъдат намалени”, каза Митрева. По думите й - с предвидените санкции има много засегнати коректни работодатели, но „покрай сухото гори и мокрото”.
Имаше доста некоректни работодатели и осигурени лица, и общопрактикуващи лекари, които използваха този механизъм, за да се източват фондовете на общественото осигуряване, каза Митрева.