Словения и САЩ не успяха да се победят във втория си мач от група "C" на Мондиал 2010, завършвайки 2:2 на "Елис Парк Стейдиъм" - резултат, който направи ситуацията в групата изключително завързана, преди тази вечер фаворитът Англия да срещне аутсайдера Алжир. Словенците поведоха с 2:0 с голове на Валтер Биса (13) и Любянкич (42) и бяха на крачка от историческо класиране на осминафиналите още след този двубой, но през второто полувреме Лендън Донован (48) и Майкъл Брадли (82) върнаха янките в борбата. Американците имаха възможност да стигнат и до знаменит обрат, но гол на Морис Еду в 86-ата минута бе отменен заради много спорно нарушение.

Възпитаниците на Матияш Кек започнаха този двубой от позицията на лидери в групата, след като преди няколко дни победиха Алжир с минималното 1:0. Американците пък направиха 1:1 с фаворита Англия в първия си двубой. Двата тима излязоха с подобни тактически схеми – 4-4-2, като атаката на словенците се водеше от Новакович и Любянкич, докато на головете на Джози Алтидор и Роби Финдли  се разчиташе да донесат първа победа на САЩ на Мондиала.

Още в 13-ата минута Валтер Бирса откри резултата със страхотен шут от 30 метра, който не остави никакви шансове на Тим Хауърд.

Десетина минути преди края на полувремето дойде и първото по-сериозно положение за САЩ, при което Хосе Торес изпълни остро един пряк свободен удар, диагонално на вратата на Ханданович, но стражът на словенците изби в ъглов удар. В следващите минути последваха две разбърквания в наказателното поле на символичните домакини в този двубой, а в 40-ата минути американците, които наложиха сериозен натиск в последната ¼ на първото полувреме, бяха на сантиметри от гола, но Мишо Брецко успя да се намеси решително и да изчисти топката, миг преди Донован да я засече пред голлинията след едно центриране на Клинт Демпси.

Вместо на изравнят резултата, американците допуснаха втори гол в своята врата, дошъл след перфектна контраатака на словенците, която бе завършена резултатно от Любянкич в 42-ата минута.

По този начин отборът на САЩ записа печален антирекорд, допускайки гол във вратата си в 18 пореден мач на световно първенство. Последният двубой със “суха“ мрежа за янките е историческата им победа над Англия с 1:0 на Мондиал 1950.

Американците намалиха резултата почти веднага след подновяването на играта, след като Лендън Донован буквално разстреля Ханданович от малък ъгъл. В 48-ата минута реализатор номер едно за САЩ напредна по десния фланг, нахлу в наказателното поле и с мощен диагонален удар опъна мрежата на словенската врата.

В 70-ата минута пред Джози Алтидор се откри изключително изгодна възможност да изравни резултата, когато топката попадна в него при едно разбъркване, последвало пряк свободен удар, но ударът на нападателя на Хъл Сити от около 13 метра попадна в ръцете на Ханданович.

В 82-ата минута Майкъл Брадли, синът на селекционера на американците, изравни резултата и по този начин лиши словенците от възможността да се класират преждевременно за исторически осминафинал. Само три минути след това Морис Еду вкара нов гол за САЩ, но попадението му бе отменено, тъй като реферът Коман Кулибали бе дал сигнал за извършено нарушение в наказателното поле на Словения.

След този резултат и предполагаемия успех на Англия тази вечер, по всичко изглежда, че осминафиналистите от тази група ще станат ясни след третите двубои, в които се срещат съответно Словения - Англия и САЩ - Алжир.