САЩ победи с 1:0 Алжир в един от най-драматичните мачове от Мондиал 2010. С тази победа "янките" си заслужиха мястото в следващата фаза. Победният гол бе дело на Лендън Донован в 92-ата минута.

Не бяха изтекли и 30 секунди, когато Карим Матмур отправи първия неточен удар по посока на врата на Хауърд

В 6-ата минута Алжир бе много близо до откриването на резултата. Рафик Джебур бе изведен зад гърба на разсеяната американска защита, но намери горната греда на Хауърд. В ответното нападение Раис М'Боли изби в корнер изстрел на Донован.

Секудни по-късно Алжир осъществи идентична на предишната си атака, но този път изведен бе Карим Зиани диагонално от вратата на "янките". Опитният футболист обаче прати топката в аут.

В 21-ата минута САЩ вкара гол, но попадението бе неправилно отменено заради несъществуваща засада. Първо Раис М'Боли отрази шут на Гомес, а в последвалото разбъркване топката достигна до Демпси, който вкара на празна врата. Белгийската съдийска бригада обаче вида засада при паса на Гомес към Демпси.

Алжирецът Матмур продължи да обстрелва отдалеч Тим Хауърд, но в нито един от опитите си не намери очертанията на вратата.

Раис М'Боли продължи да върши чудеса на своята врата. В 36-ата минута Климнт Демпси излезе сам срещу стража на Славия и Алжир, но не можа да го преодолее. Миг по-късно и късметът опази мрежата на М'Боли, след като Джоузи Алтидор стреля от упор над гредата.

В края на полувремето Матмур отправи поредния си силен удар, който в този случай бе и точен. Тим Хауърд обаче изби в корнер.

Още по няколко опасни нападения си размениха двата тима, преди да се оттеглят на почивка между полувремената.

Второто полувреме започна с двуостра игра и атаки и към двете врати. Възпитаниците на Боб Брадли и Рабах Саадане продължиха да играят открито и на високо темпо.

В 55-ата минута САЩ направи нов голям пропуск. Многоходова комбинация бе завършена с шут на Клинт Демпси, отразен от левия страничен стълб на Раис М'Боли. Отскочилата от гредата топка попадна отново в краката на Демпси, чиято добавка бе много неточна.

Десет минути по-късно отново алжирският вратар спаси своите, избивайки в ъглов удар опасно прострелно центриране на Черундоло.

В 67-ата минута М'Боли спаси поредното положение пред себе си. Този път Алтидор стреля с глава от три метра, но право в ръцете на Раис.

Меди Ласен опита един от малкото далечни изстрели за Алжир в тези минути. Шутът му обаче премина над гредата на Хауърд.

Последва сериозен натиск на "янките", които набутаха Алжир в наказателното му поле. Обходните действия обаче или нямаше как да бъдат завършени с точен удар, или изстрелите бяха спасявании от Раис М'Боли.

С напредване на времето и напрежението нарастваше. Така се стигна до втората минута на продължението на мача, когато пред врата на Алжир се разрази страхотно меле. Най-съобразителен се оказа Лендън Донован, който откри пролука през купа от тела и прати топката в мрежата.

До края остана време само за втори жълт и съответно червен картон за капитана на арабите Антер Яхия.

С тази победа "янките" оглавиха група С и продължават в следващата фаза. На осминафинала възпитанците на Боб Брадли ще се изправят срещу класиралия се на второ място тим в група D.