Съвсем ниски социални помощи ще получават бедните семейства, ако децата им бягат от час. Това предвижда министерството на труда в кампанията си за отговорното родителство. Още в следващите дни по телевизиите започват да се въртят клипове, които призовават родителите да се грижат по-добре за децата си. Освен тях обаче са предвидени наказания и поощрения. За дете, което прави повече от 5 отсъствия месечно, социалната помощ става само 16,50 лева. Досега бе 41,30 лева месечно, ако доходите на член от семейството са под 55 лева. Около 7 хил. са били през миналата учебна година бедните деца, които редовно правят над 5 отсъствия. От 20,40 лв. на 11 лева пък се намалява помощта за деца, които изобщо не ходят на училище. Техният брой е около 2000.
За всички "добри" семейства помощите се увеличават от 41,30 лв. на 50 лева. Вече сме пуснали промените за съгласуване. Надявам се да влязат в сила още от ноември, каза Масларова.
Децата с над 5 отсъствия ще бъдат лишавани от детски, както и досега. За останалите надбавките ще се вдигнат от 18 на 30 лв. Масларова обаче категорично отрече вариант, при който детски ще се плащат на всички, независимо от доходите. Сега се дават, ако месечният доход на член от семейството е под 200 лева, а догодина прагът ще е 250 лв.
Ще се вдигнат обаче еднократните помощи за раждане на дете. За първо сумата става 250 лв., вместо 200 лв. За второ се вдига от 200 на 600 лева, а за трето си остава 200 лв.
Екстри обаче ще има за близнаците. Майките им ще получават при раждане 1200 лева. Социалното министерство е предложило и допълнителна месечна помощ за майките на близнаци, но Масларова категорично отказа да съобщи размера й.