Поглеждате часовника и виждате, че още е ранен следобед, а вие вече се чувствате като изцеден лимон. Не се притеснявайте, това е нормална реакция на организма, особено след уикенд, когато, макар и за кратко, сте била на съвсем друг дневен режим.
Ето няколко идеи как да заредите набързо батериите, така че да изкарате останалата половина от деня на сутрешни обороти.

1. Сменете обстановката
Измъкнете се поне за 10 минути от офиса - излезте на двора или на улицата. Защо да го правите? Седите на работното си място дълго време без движение, дишате спарен въздух, работите при лампи на дневна светлина - не е изненадващо, че започвате да се чувствате като спарена маруля.
Трябва да смените обстановката, да излезете на улицата на слънце, да позяпате движението и света наоколо, да раздвижите кръвта в организма. Това ще ви помогне да се оживите и разсъните.

2. Пийте вода
Когато организмът се нуждае от възстановяване на енергийния запас, по-добре да предпочетете водата пред кафето или чая. Това е по-добре, защото причината за вашата сънливост и слабост може да се дължи на недостига на течност в организма. Напитките с кофеин няма да наситят организма с влага - само водата може да го направи, да ускори метаболизма и кръвоснабдяването, да разнесе хранителните вещества и да изкара навън токсините.

3. Тонизирайте се
Може би смятате, че кофеина и сладкото ще ви тонизират, но това впечатление е лъжливо. Захарта води до бърз подем и бърз спад, кофеинът води до привикване и когато липсва, причинява раздразнителност и лошо настроение. Най-добрият начин да се ободрите е физическата активност: протегнете си, разходете се малко, качете се "на бегом" по стълбите...

4. Планирайте
Преди да се върнете на работното място след кратката пауза си направете кратък план за действие за остатъка от деня. Отделете важните задачи, които е необходимо да решите, а между тях отделете време за неща, които ще ви оживят и стимулират да свършите работата си - например разговор с приятел по телефона, закачка с колегите, sms-флирт и пр.