ЧЕЗ ще изпълни с удовлетворение решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за промяна на фактурата за клиентите, съобщиха от дружеството. Новото оформление на документа предвижда пълна прозрачност на всички елементи, формиращи цената за крайния потребител, и отговаря на европейските изисквания.

На отделни редове във фактурата за клиента ще се съдържа информация за:
- цената за енергия (дневна и нощна), която доставчикът закупува от НЕК;
- информация за разходите, които клиентът заплаща чрез своята месечна сметка за ток за развитие на възобновяемите енергийни източници, или зелена енергия (т.е. за производство на електроенергия от ВЕЦ, ветрогенератори и фотоволтаични елементи);
- информация за разходите, които клиентът заплаща чрез своята месечна сметка за ток на топлофикационните дружества за производство на електроенергия от когенерация;
- информация за разходите на дружеството за достъп и пренос за доставената енергия през мрежите и съоръженията, собственост на НЕК; - информация за разходите на дружеството за достъп и пренос през разпределителната мрежа на ЧЕЗ Разпределение България.

Новата фактура е предпоставка за преминаване към отворен пазар, при което всеки потребител може да избира своя доставчик. За да направи своя избор, едно от изискванията за либерализация на пазара е максималната информираност на клиента.