В петата минута бе инкасиран и първият удар в очертанията на една от двете врати. Клинт Демпси опита късмета си с изстрел от сериозна дистанция, но стражът на ганайците улови топката без проблем.

Секунди по-късно резултатът на "Роял Бафокенг" бе открит, след като в ответната атака Кевин Принс Боатенг пое топката в средата на терена и след самостоятелен пробив прати Джабулани в мрежата зад Тим Хауърд - 0:1.

В 18-ата минута "черните звезди" имаха отличен шанс да удвоят преднината си, след като Асамоа Гиан стреля директно от фаул към вратата на съперника и само отличната намеса на Тим Хауърд предотврати гола.

"Янките" отговориха чак в 23-ата минута, когато хубава атака на САЩ завърши с прострелно центриране на Майкъл Брадли в наказателното поле на съперника, но Ричард Кингстън улови топката и не позволи да се стигне до опасност пред вратата му.

В 35-ата минута САЩ имаха отлична възможност да възстановят равенството, след като Роби Финдли се озова очи в очи с вратаря на Гана, Ричард Кингстън, който обаче показа невероятен рефлекс и успя да опази мрежата си.

Две минути по-късно такава възможност се откри и пред ганайците, но завършващият изстрел на Квадво Асамоа не бе достатъчно прецизен и попадна в тялото на Хауърд.

Гана бе по-активният отбор и можеше да увеличи преднината си, но не се възползва от положенията си по най-добрия начин. Постепенно американците поизравниха играта, но не успяваха да стигнат до сериозна опасност пред Кингстън и така двата тима се прибраха на почивката при резултат 0:1.

В 47-ата минута, влезлият като резерва - Бени Фейлхабър излезе сам срещу Кингстън, но стражът на Гана отново се оказа непреодолима преграда за "янките" и ганайците успяха да запазят крехката си преднина.

Определено след подновяването на играта момчетата на Боб Брадли бяха по-активните на терена, но въпреки това не успяваха да стигнат до така желаното попадение във вратата на противника, тъй като "черните звезди" бяха отлично построени в отбрана.

Така се стигна до 61-ата минута, когато Джонатан Менса фаулира Клинт Демпси в наказателното поле и реферът посочи бялата точка. Зад топката застана Лендън Донован, който заби топката в мрежата за 1:1.

В 75-ата минута Майкъл Брадли бе изпуснат от защитниците на Гана и нахлу внаказателното поле, но завършващият му удар попадна право в ръцете на Кингстън и американците не можаха да обърнат резултата в своя полза.

В крайан сметка до края на редовното време нито един от двата отбора не успя да стигне до второ попадение, независимо от опитите и желанието си и така първите продължения на Мондиал 2010 са факт още във втория 1/8-финал.

Още в 93-ата минута Асамоа Гиан се измъкна от бранителите на САЩ, нахлу в наказателното поле и прати коженото кълбо зад голлинията на Тим Хауърд, за да изведе "черните звезди" за втори път в мача напред в резултата - 1:2.

В 108-ата минута американците се доближиха до вратата на съперника, след като получиха възможност да изпълнят пряк свободен удар в близост до вратата на Гана, но след центрирането, Кингстън боксира топката и предотврати опасността.

В крайна сметка играчите на Боб Брадли така и не успяха да се доберат до второ попадение и Гана зарадва цяла Африка, класирайки се на 1/4-финалите на Мондиала, където ще срещне тима на Уругвай, който по-рано днес се справи с Южна Корея.

САЩ - Гана - 1:2
голмайстор: 0:1 - Кевин Принс Боатенг (5), 1:1 - Лендън Донован (61 д.), 1:2 - Асамоа Гиан (93)
главен съдия: Виктор Касай (Унгария)
стадион: "Роял Бафокенг" (Рустенбург)

Състави:

САЩ: Тим Хауърд, Стивън Черундоло, Джей Демерит, Карлос Боканегра, Джонатан Борнстейн, Майкъл Брадли, Рикардо Кларк, Клинт Демпси, Лендън Донован, Роби Финдли, Джоузи Алтидор

Гана: Ричард Кингстън, Джон Пентсил, Джонатан Менса, Джон Менса, Ханс Сарпей, Антъни Анан, Самюъл Инкуум, Кевин-Принс Боатенг, Андре Айю, Квадво Асамоа, Асамоа Гиан