Увеличението на нивото на образование сред ромите ще качи възрастовата им граница за сключване на бракове, смятат от Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе".

От центъра са извършили национално проучване на ранните бракове сред ромите в България, данните от което бяха представени на пресконференция в пресклуба на БТА.

Проучването, което се е състояло от 15 април до 5 май, е обхванало близо 600 домакинства и около 3000 души от райони с преобладаващо ромско население, каза Диан Колев от "Амалипе". По думите му ранните бракове не са характерни единствено за ромската общност, а за всички патриархални общности. За да се реши този проблем, трябва да се извърви преходът от патриархат към модерност, каза Колев.

Според данните от изследването 74 процента от ромите над 10-годишна възраст имат партньор, а на 16 г. най-често се започва съжителство без брак. При ромите със средно образование 16 г. е най-приемливата възраст за започване на съжителство с партньор, а сред тези със висше образование границата се качва до 23 години. Близо 50 процента от интервюираните смятат, че е рано децата им да правят секс на 14 или 15 години, а 30 процента от тях са заявили, че родителите трябва да решат за кого да се ожени или омъжи детето им, стана ясно още днес.

Според Алексей Пампоров от Института по психология към БАН основния фактор за ранните бракове е икономическият, а не етническият. По думите му това явление се наблюдава най-често сред ниско образованите и бедни социални групи.