41.5 милиона евро ще получи страната ни до 30 април 2009 г. по многостранния финансов механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП) и норвежката програма за икономически растеж и устойчиво развитие.

Правителството реши днес да предложи на НС да ратифицира Споразумението за участие на България и Румъния в ЕИП, Заключителното споразумение за норвежката програма.

Средствата по многострания финансов механизъм на ЕИП са 21.5 милиона евро, а по норвежката програма - 20 милиона евро.

Приоритетните области, включени в многострания финансов мефанизъм, са подобряване на околната среда чрез намаляване на замърсяването и насърчаване производството на възобновяемма енергия, насърчаване устойчивото развитие чрез по-добро управление на ресурсите, опазване на европейското културно наследство, здравеопазване и грижи за подрастващите и други.

Приоритетите по норвежката програма включват и прилагане на шенгенското законодателство и подкрепа на Националния план за действие по Шенген.

До края на февруари 2009 г. ще се удължи срокът на финансовия договор между България и Европейската инвестиционна банка и националната електирическа компания ЕАД, с който се финансира проктът "Рехабилитацияа и електроенергетиката - Енергия 2".

МС предлага на НС да ратифицира промяната в документа. Стойността на проекта е 153 млн евро, а 60 млн евро от тях са кредит от ЕИБ. Продължаването на срока ще позволи пълното усвояване на средствата по договора.