Контактните групи от трите партии в управляващата коалиция започнаха официалните консултации за структурни и персонални промени в правителството днес в 11 часа.

Това съобщи зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев в официално изявление пред журналисти и депутати в парламента.

Към момента управляващите са се обединили около идеята да има вицепремиер без портфейл, който да координира дейностите по усвояването на средствата от ЕС.  В момента вицепремиерите в кабинета са трима - по един от всяка една от партиите.

Контактните групи са договорили още да се намали с 20 до 30% броят на заместник-министрите и заместник-областните управители.

Коалиционните партньори са се договорили всички представители на държавата в управителните тела на търговските дружества с държавно участие да не получават възнаграждения.

"Разговорите между контактните групи ще продължат по въпросите за оптимизирането на агенциите и вътрешните структурни звена на министерствата", уточни Велчев.

Паралелно с това ще продължат и разговорите между лидерите на тройната коалиция за промените в Министерски съвет.

"Промените в правителството са в съответствие с актуализираните приоритети, обявени от министър-председателя и са в рамките на мандата, който контактните групи са получили от лидерите на тройната коалиция след вчерашната им среща", обясни Велчев.

По-рано днес зам.-председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че няма усещане за промяна на коалиционната формула 3:5:8.


"Дълбоко съм убеден, че е нужна задълбочена политическа и професионална дискусия за промените в МВР", заяви министърът на вътрешните работи в оставка Румен Петков.

Той отказа да отговори дали ще посочи или вече е посочил свой приемник на поста.

В контактната група на Коалиция за България участват Румен Петков, Ивелин Николов, Евгени Узунов и Кирил Добрев.

НДСВ се представлява от Милен Велчев, Камелия Касабова, Пламен Моллов и Марина Дикова. За ДПС преговарят Лютви Местан, Касим Дал и Йордан Цонев.

"До края на разговорите участниците в преговорите няма да отговарят на въпроси, а медиите ще бъдат информирани чрез официални съобщения", каза Милен Велчев.