Възможно е да бъде създадено летящо килимче, което да се рее във въздуха, твърдят учени от Харвардския университет, съобщи сп. "Нейчър".

Екипът е изследвал аеродинамиката на гъвкав лист, който става на вълни във флуид. Според тях е възможно същите свойства да бъдат възпроизведени и във въздуха.

Летящият килим обаче няма да може да превозва хора. За да да се рее във въздуха лист с дължина 10 см и дебелина 0,1 мм трябва да вибрира с честота 10 херца и амплитуда около 0,25 мм.

Възможно е и по-тежък килим да бъде накаран да полети по законите на физиката.

Според харвардските учени обаче "изчисленията показват, че той ще остане в сферата на магичното, мистичното и виртуалното", защото двигателят, предизвикващ необходимите вибрации, трябва да е много мощен.

За да полети килимът, той трябва да бъде вдигнат във въздуха. Това може да стане с вълни, които да го оттласнат.

Ако килимът е върху хоризонтална повърхност, такива вълнообразни движения създават високо налягане в междинното пространство. Освен да го повдигнат, вълните могат и да го придвижат напред.

За да се придвижва скоростно, обаче, килимът трябва да прави големи вълни, сравними по размер с неговия. Затова ще е трудно върху него да се задържи човек.