68 гимназисти получиха дипломи за средно образование на официална церемония, която се състоя в зала „Ботевград”. 18 от тях завършват с отличен успех, 35 – с много добър, а 15 – с добър. Отличник на Випуск 2010 е Катя Дамянова от 12 "б" клас. Нейният успех е отличен 5.99. Следваща по успех е Вивиян Христова от същия клас. Катя Дамянова ще продължи образованието си в град Гронинген, Холандия. Още трима възпитаници на гимназията са приети в чужди университети, обяви директорът на ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров” Даниела Колева. Тя съобщи, че гимназията е на първо място в Ботевград по среден успех, постигнат на държавните зрелостни изпити. Средният успех по български език и литература е много добър 4.95, по математика – много добър 5.10, по английски език – много добър 5.35, а най-висок е по биология – отличен 6, обяви Даниела Колева. По традиция тя отправи послание към Випуск 2010, което гласеше: „Обиколете света, покорете го със знания и професионализъм, но се върнете в родината си, за да продължите да съграждате с достойнство и чест онова, което ние не успяхме!”.
От името на Випуск 2010 слово произнесе Катя Дамянова. Тя отправи благодарност към всички учители, пожела на по-малките ученици да ценят времето си, а на випускниците – на добър път. 
Специален гост на тържеството бе Симеонка Влайкова, бивш преподавател по география в гимназията, краевед, почетен председател на дружество "Орханиец". Тя подари свои книги на първите пет ученици с най-висок успех и им пожела никога да не забравят родния край. Симеонка Влайкова връчи книга и сума от 50 лева на Татяна Генева, постигнала висок резултат на националния кръг на олимпиадата по химия. Симеонка Влайкова каза, че поднася наградата от името на дамския Ротари клуб в Ботевград. 

На снимката: випускниците от XII "б" клас /природо-математически профил/