Драстичното увеличение на цената на газа ще окаже негативно влияние върху газоразпределителните дружества, защото те не ползват процент от цената, а една и съща надценка върху крайната цена. Ако тя е висока, това неминуемо ще се отрази на дейността им. С увеличението на цената на газа, газоразпределителните дружества са поставени между чука и наковалнята. Надявам се, че ще се водят разговори за постигане на по-ниски цени. Ето защо ние не бързаме да излизаме с конкретни решения. Така директорът на “Балкангаз 2000” АД Тихомир Николов коментира пред наш репортер драстичното поскъпване на газа.   

До 16 юли е крайният срок, в който абонатите на “Блакангаз 2000”, желаещи да плащат сметките си на равни вности, трябва да заявят това в отдел “Работа с клиенти”. Необходимо условие за този режим на плащане е да имат консумация 12 пълни месеца към 1 юли 2010 год., за да може да се изчисли средномесечното потребление в куб.м.

Стойността на месечната вноска се променя при всяко изменение на цената на природния газ, обявена от ДКЕВР, и се заплаща до 10 число на месеца, независимо от размера на реалното потребление. За всяка вноска и реалната консумация клиента получава данъчни фактури. Изравняването между вноските и фактическото задължение за консумиран природен газ ще се извърши в края на едногодишния период към 1 август 2011 год.

Клиенти, които нямат 12 месечен период, но желаят да си помогнат в плащанията през отоплителния сезон, могат да извършват плащания на вноски, каквито могат да си позволят. За вноските ще получават данъчни фактури, а сумите ще им се натрупват като авоар за прихващане от реалната консумация, когато те пожелаят, съобщават от газоразпределителното дружество.