Роденият в Бургас етрополски зет, талантлив художник и преподавател по изобразително изкуство Николай Георгиев представя първа самостоятелна изложба в Етрополе.
В експозиционната зала на читалище „Тодор Пеев 1871” грейнаха платна, провокиращи сетивата и емоциите по един естетичен и мистичен начин. Повечето сюжети са свързани с Етрополе - града, в който талантливият  художник живее вече 20 години.  „Старинната архитектура тук ме очарова. За съжаление къщите, съвременници на героични времена и легенди, изчезват една по една. Това е едновременно тъжно и красиво. Тъй като съм неспособен да ги защитя по друг начин, бързам да ги скрия в творбите си”, споделя авторът. Наред с изчезващите сгради, вниманието на зрителите ще бъде привлечено и от Часовниковата кула, Историческия музей, манастира „Варовитец”. Емблемите на Етрополе са пречупени през специфичното светоусещане на твореца.
Лодки, рибари и още нещо плавно ни пренасят от красотата на планинската природа към очарованието на морето, край което е израснал художникът. Тайнственост, неуловимост, философия, многопластовост  са характерните черти на морската му живопис.  Един цялостен поглед върху изложбата няма как да не установи голямото различие в техническо и стилово отношение. Това не е случайност, а дадена възможност да  проследим развитието на Николай Георгиев като творец през  последните две десетилетия.
По време на официалното откриване висока оценка за изложбата на колегата си даде друг изявен художник от региона Володя Казаков. „Етрополци трябва да са горди и щастливи, че в града им живее и работи творец с такава дарба”, каза маестрото.
Приветствие от името на Община Етрополе и кошница с цветя поднесе гл. инспектор „Просвета, култура и вероизповедания” Десислава Найденова.
Десетки са желаещите да разгледат изложбата и да усетят духовните вибрации на картините, обединени от мотото „Етрополе – любов и вдъхновение”.
Текст: Бистра Алексндрова-www.etropole.info