По повод Празника на Етрополе  - Петровден и отминалата 850-годишнина на манастира Варовитец /"Св. Троица"/  на  28 юни  от 11. 30 ч.  г. в Малкия салон на НЧ "Т.Пеев 1871"  беше  открита изложба за Етрополската книжовна школа.
Организатор са Народната Библиотека "Кирил и Методий" и Издателска Къща "Борина".
Изложбата е подредена с подкрепата на Народно читалище "Т. Пеев", Гражданския комитет "Етрополе - европейско минало и бъдеще" и ОУ "Хр. Ботев" Етрополе, под патронажа на Кмета на община Етрополе инж. Богомил Георгиев.
В експозицията са представени цветни фотоси на исторически обекти от Етрополе, страници и корици от богослужебни ръкописни книги на школата.
Могат да се видят информационни материали за ръкописите, писците и подвързваните ръкописи, за приписките в тях, за Етрополския калиграфски полуустав, художествената украса и характерната подвързия на книгите. Беше показан и филм за манастира.
Издателска къща "Борина" осигури  базар на книги на издателството, вкл. цветен каталог за Етрополската школа, издаден специално за изложбата в НБКМ /11-31 май 2010 г./
Изложбата беше открита от кмета на Общината инж.Богомил Георгиев.
Един от собствениците на издателска къща Борина г-н ханджийски обяви тяхното решение изложеното тук да бъде дарено на общината и да остане завинаги в Етрополе.
Това са само малка част от върховете в историята на "Великом града Етрополия" от .  забележителното историческо минало на Етрополе.
Девизът на тази изложба "И ний сме дали нещо на България", отговаря напълно на историческото минало на Етрополе.