Куче беше показно обесено на дърво до бл. 7 в столичния квартал "Модерно предградие".

Според живущи в близките блокове кучето е било съвсем младо, кротко и доверчиво и затова лесно е било подмамено преди да бъде обесено.

"Това е поредният случай на садистично отношение към животни. Институциите у нас не гледат сериозно на тези инциденти, макар отдавна да е доказана връзката между насилието над животни и склонността към насилие над хора," коментира Явор Гечев от Фондация "Четири лапи".

"За съжаление ние от неправителствените организации сме напълно безпомощни, тъй като малтретирането на животни не е престъпление и в повечето случаи полицията отказва да разследва. Националната ветеринарномедицинска служба пък много рядко отговаря на жалбите ни с оправданието, че са претоварени. Единственото, което можем да направим, е да дадем гласност на подобни зверства и да настояваме за промени в законодателството ни."

През март в Дряново неизвестен садист отряза четирите крака на кучето Мима. След масовия отзвук у нас и в чужбина на този случай, управляващите обещаха промени в Наказателния кодекс, които да инкриминират жестокостта над животни. Близо три месеца след това текстовете са все още в правната комисия на парламента и не се очаква скоро да бъдат внесени в пленарна зала.

"Оставаме с впечатление, че промените в Наказателния кодекс, които ще инкриминират жестокостта над животни, нарочно се бавят, като целта е да отшуми обществения отзвук след случая "Мима", продължава Гечев. "Може би хората, които са обесили кучето в кв. „Модерно предградие", трябва да обесят и дете, за да осъзнаят законотворците ни, че е важно насилието над животни да бъде обявено за престъпление, така, както е във всички страни от Европейския съюз."

„У нас насилието като цяло продължава да бъде по-скоро норма на поведение, отколкото изключение. Тревожни са случаите на употреба на силно отровни вещества при саморазправа с домашни и бездомни животни, тъй като те са много опасни и за хората. За съжаление придобиването и използването на такива вещества и препарати в момента е напълно свободно, а в национален ефир небезизвестен журналист дори показа как в домашни условия може да бъде приготвена отрова, без да последват каквито и да било санкции от страна на Съвета за електронни медии", уточняват от "Четири лапи".