На среща с обществеността в петък  фондация „Четири лапи” ще представи данните от преброяването на бездомните кучета в града и селата


Едноседмична кампания за кастрация, ваксинация против бяс, обезпаразитяване и маркиране на бездомни кучета и котки ще се проведе от понеделник до петък следващата седмица в Ботевград. Начинанието е съвместна инициатива на Община Ботевград и българския офис на международната организация за защита на животните „Четири лапи“. Екип на организацията, състоящ се от двама ветеринарни лекари, един  асистент и двама хващачи на кучета, заедно със своя мобилна ветеринарна  амбулатория, ще залавя уличните животни и след обработването им ще ги връща
обратно по местата на залавяне, съгласно изискванията на Закона за защита на животните.
Кампанията е първа по рода си в Община Ботевград и е част от усилията на новата местна власт да приложи устойчиви практики за намаляване на броя на скитащите животни и изграждане на отговорно отношение у собствениците на домашни
кучета и котки. Официалното представяне на кампанията от страна на кмета на Ботевград г-н Иван Гавалюгов и представители на „Четири лапи“ ще се състои в петък в
11 ч. в сградата на общината на среща с местната общественост и медиите. Поканени са също така кметове и кметски наместници на селата от Община Ботевград и  ветеринарни лекари, на чието съдействие местната власт ще разчита при провеждане  на бъдещи мероприятия за идентификация и регистрация на домашните кучета. На  срещата ще бъдат представени и резултатите от преброяването на безстопанствените  кучета и котки в град Ботевград и намиращите се в непосредствена близост села, което „Четири лапи“ извърши в края на м. април тази година.
За периода на кастрационната кампания мобилната амбулатория на Фондация „Четири лапи“ ще бъде разположена в двора на бившата ветеринарна лечебница в Ботевград, част от сградата на която беше любезно предоставена от Областната дирекция по безопасност на храните за следоперативно настаняване на животните. По време на кампанията от „Четири лапи“ ще предлагат безплатна кастрация и за  домашните любимци на хора, които не могат да си позволят да заплатят за  операцията.
„Четири лапи" е международна организация за защита на животните с централа  във Виена, Австрия и представителства в 12 страни, сред които и България. Създадена през 1988 г. от Хелмут Дунглер, организацията популяризира хуманното отношение към животните чрез последователни кампании и проекти. Успехите на „Четири лапи" са в резултат на проучвания и научна работа, както и на активно лобиране на национално и международно ниво. Усилията на „Четири лапи" са съсредоточени в помощ на животни, чието съществуване зависи изцяло от човека: бездомни кучета и котки, опитни животни, селскостопански животни, животни компаньони, както и отглеждани в неподходящи условия големи котки, мечки и орангутани.

Офисът на „Четири лапи” в България функционира от 2000 г. У нас организацията е позната най-вече с кампаниите си в помощ на бездомни животни, както и с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо.
Всички проекти и кампании на „Четири лапи” се финансират изцяло от дарения, идващи от над половин милион поддръжници на организацията от целия свят.
От 2008 г. „Четири лапи” съдейства активно на онези общини у нас, които имат желание да решат въпроса със скитащите животни чрез хуманни средства, но нямат ресурс за това. Досега екипи на организацията са работили в над 30 общини у нас и са обработили над 10 000 животни.