Наличности има по цялата верига, няма да останем без гориво


Премиерът Кирил Петков обяви след среща с представители на  Българската петролна и газова асоциация, че паниката за липсата на горива е създаде умишлено с разпространени снимки в социални мрежи от малки бензиностанции, които са имали ограничени количества и са качили цените.


„Единствената причина за паниката от сряда, че са използвали снимки от няколко малки бензиностанции, които са изпратени през платени постове в социалните мрежи под политическа или хибридна атака. Хората, които са организирали това, са свързани с младежката организация на ГЕРБ“, отсече премиерът.


Той увери, че има големи количества от горива по цялата верига.


„Всички са заредени по цялата верига и няма никакъв проблем, но ето как се използва страха от войната да се създаде паника за няколко часа, която кара хората да се редят на опашки и да пълнят резервоари“, коментира Петков.


„Усетим ли подобен тип политическо разклащане на системата и опит да се правят политически дивиденти на гърба на хората, ще има координиран отговор и комуникация към населението да не се поддават на подобни лъжи  и манипулации“, увери той.


Примерът призова хората да следят какво казва правителството и да не се притесняват, защото запасите са налични, внос има, танкерите идват в базата.


„Така че няма нищо друго, освен политически инсинуации за груби политически цели“, посочи той.  


Министърът на енергетиката Александър Николов коментира,че ако в рамките на един ден търсенето е 3-4 пъти по-високо от нормално е меко казано странно.


„Добрата новина от създалата се ситуация е, че стрес тестът беше преодолян и пазарът устоя на този натиск“, каза той.


Относно цените на горивата Николов призна, че няма как да сме остров, в който цените на горивата да останат на едно и също ниво.