Служители на ГДБОП разкриха печатница в Пловдив, работила с нелицензирани софтуерни продукти, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Екип от дизайнери и специалисти по предпечат и текстообработка предлагали  комплексно обслужване - от дизайна до ламинирането на продуктите си, като за целта използвали нелицензирани софтуерни продукти.

Операцията, насочена срещу интелектуалното пиратство, е проведена от спецполицаи от сектор "Компютърни престъпления и интелектуална собственост" при ГДБОП-МВР и колегите им от сектор "БОП" - Пловдив.

„Печатарите" са се специализирали в изготвянето на пълноцветен печат на списания, всякакви рекламни материали, етикети и опаковки за производители от хранително - вкусовата промишленост.

В хода на проверката от офисите на фирмата са иззети 28 компютърни системи и лаптопи с нелицензирани специализирани софтуерни продукти (Windows XP Home, Microsoft Office XP Pro, Adobe Acrobat Distiler 6.0, Adobe Acrobat Pro,  Adobe Ilustrator 8.0, Corel Draw и други).

Нанесените щети на компаниите, членки на Сдружението на издателите на бизнес софтуер, са на стойност за над 50 хиляди лева.

По случая е образувано досъдебно производство