Три български отбора са сред кандидатите за следващото издание на баскетболната Балканска лига. Това са шампионите от изминалите две години – Левски и Рилски спортист, както и Балкан Ботевград. Ръководството на клуба наскоро изяви публично желанието си да се включи в регионалната надпревара догодина. За сметка на това липсват съставите на Спартак Плевен и Евроинс Черно море. Финансовото състояние на и на двата клуба не е добро, като най-вероятно босовете им са преценили, че за момента няма да могат да изпълнят изискванията на БИБЛ. Спортният директор на Лигата Шай Щрикс пък ще се срещне с представители на всички кандидати през следващите дни.

Форматът на Балканската лига остава непроменен – от 12 отбора, като общо отбори от 7 балкански държави ще се пуснат в надпреварата – България, Македония, Сърбия, Румъния, Черна гора, Хърватия и Босна.

Ето и разпределението до момента обявено официално от БИБЛ:

България – 3 отбора (Левски, Рилски спортист и Балкан) Сърбия- 2 отбора (ОКК Белград + 1) Македония – 2 отбора (КК Фени Индустри + 1) Черна гора – 2 отбора (КК Ловчен и КК Морнар Бар) Румъния – 2 отбора (Елба Тимишоара и БК Муреш Таргу) Хърватия – 1 отбор (КК Светлост Славонски Брод) Босна – 1 отбор (Жрински МИК Мостар)

Баскетболните федерации на Сърбия и Македония трябва да потвърдят вторите участници от техните държави следващата седмица.