Много хора днес се оплакват, че работодателите им предлагат твърде ниска заплата. Други компании лишават своите сътрудници от различните бонуси. И тогава възниква въпросът: Струва ли си да се работи за такива пари?

Всеки трябва да вземе самостоятелно решение. Но все пак съществуват редица аргументи "за" и "против", които ще ви помогнат да направите правилния избор.

Аргументи "за" оставане на работа, дори тя да е минимално платена.

- Това ще ви позволи да поддържате професионалното си ниво и дори да го повишите. А седейки у дома си, вие може да изгубите някои от уменията и трудовите си навици!
- Вие ще придобиете ценен опит по време на работата в кризисна ситуация. След това за вас няма да има неразрешими проблеми.
- Имате шансове, след излизане от кризата, да получите повишение на заплатата и длъжността в качеството си на лоялен сътрудник. (Съвет: можете да уговорите това предварително).
- Ще общувате с други хора, а няма да се затваряте у дома. А това означава, че ще се чувствате част от обществото.

Аргументи "против" оставането на работа.

-Ако не работите, вие ще икономисате пари: няма да харчите за детегледачка, за пътни разходи, за обеди в кафета или ресторанти, за нови дрехи и т.н.
- Ще имате много време за себе си, дома си и семейството. Това ще се отрази позитивно както на семейството, така и на вашето физическо и морално състояние.
- Вие ще имате възможност да научите например някакъв чужд език или да се занимавате с нещо, за което отдавна сте мечтали и все не сте намирали време.
- Можете да започнете малък бизнес от дома си. Вероятно на първо време доходите ви няма да бъдат много големи, но можете да изкарвате толкова, колкото и работейки в офиса на пълен работен ден.

Ако след прочитането на тези аргументи, не сте стигнали до окончателно решение, обмислете следното:

- Кои са източниците на доходи във вашето семейство? Стабилна ли е заплатата на вашия съпруг? Имате ли спестявания? С други думи, можете ли да си позволите да не работите?
- Колко струва вашето време? Преценете колко е струвало вашето време преди (разделете количеството работни часове на седмичната си заплата), колко струва сега и помислете колко вие искате то да струва. Разгледайте различните алтернативи (какво още може да работите) през призмата на този начин на мислене.
- Имате ли някакви нови идеи? С какво да се заловите за собственото си развитие, каква полза да извлечете от времето, през което няма да работите?
Ако нямате подобни идеи, в никакъв случай не си оставайте у дома: вие ще прекарвате времето си пред телевизора, ще четете вестници или ще се занимавате с нещо, също не толкова полезно.